Uratarina: Hankintajohtaja Reeta Rouhiainen

26.9.2024

Reeta Rouhiainen

1. Millaisissa tehtävissä toimit Scheteligillä?

Hankintajohtajana

2. Milloin aloit työskennellä Scheteligillä?

Tammikuussa 2020

3. Miten päädyit alalle, jolla nyt työskentelet? Oliko se suunnitelma vai sattuma? 

Täydellinen sattuma. Lukion jälkeen en tiennyt mihin jatkaisin, joten muutin Poriin ja pidin vapaavuoden. Työskentelin hetken pizzeriassa, mutta en kokenut työtä omakseni. Muutaman viikon jälkeen sainkin paikan erityistukea tarvitsevan lukiolaisen koulunkäyntiavustajana, jossa viihdyin lukukauden ajan. Tämä rupeaman jälkeen olikin jo selvää, että kouluun pitää hakea. Akateeminen ala ei kiinnostanut, poliisin työ olisi kyllä, mutta pituuteni ei vastannut vaatimuksia. Yhteishakuopasta selatessani sormeni osui kohtaan puistopuutarhuri. Ala kuulosti mielenkiintoiselta, vaikka minulla ei ollut minkäänlaista ymmärrystä tulevasta. Koulun alussa oli heti selvää, että olin oikealla alalla. Myöhemmin olen hankkinut lisäoppia niin puutarha-alalta kuin johtamisesta.

4. Mikä oli ensimmäinen työpaikkasi, ja mitä se opetti sinulle?

Kultaranta, Naantali 1994.

Harjoittelu ja kesätyöjakso Kultarannan puutarhassa oli upea ja opettava kokemus. Kultaranta oli silloin vielä hyvin omavarainen, joten sain tutustua erittäin laajaan kasvivalikoimaan, niin puistossa, avomaalla kuin kasvihuoneissa. Työ oli vaativaa ja viikonloppupäivystyksiä oli säännöllisesti. Harjoitteluni edetessä ja taitojeni karttuessa sain lopulta vastuualueekseni puutarhan Medaljonki- ja muotopuutarha-alueet. Pidin siitä kovasti, koska juuri näillä alueilla vaadittiin erittäin tarkkaa työnlaatua, niin visuaalisesti kuin ammatillisesti. Käytävien kanttaus ja alueiden ”viilaus” oli yksi mielekkäimmistä töistä. Lopputulos, kun nurmialueet oli oikeasuuntaisesti leikattu, kukkapenkit ja käytävät kantattu ja vanhat kukat nypitty oli minusta erittäin palkitsevaa. Käden jälki oli selkeästi nähtävissä.

5. Mikä on työssäsi parasta?

Monipuolisuus ja vaihtelevuus ja se että saan konkreettisesti tehdä yhteistyötä koko puutarhasektorin kanssa.

6. Mikä on oudoin taito, jonka olet oppinut työsi kautta?

Olen työskennellyt monella eri puutarha-alan sektorilla, joten kaiken kokemani jälkeen en tiedä onko nämä opitut taidot outoja, kaikki taidot ovat kytkeytyneet annettuun työtehtävään… taito oli vaan pakko oppia jollain tasolla, jos halusi pitää duunin.

Muutamia esimerkkejä: olen oppinut ajamaan isolla kaivinkoneella, ajamaan kuorma-autoa Saksan kapeilla kujilla (minulla ei ole siihen vaadittavaa ajokorttia), myyntikuvaston teko alusta loppuun ilman koulutusta tai perehdytystä ja suunnittelemaan istutusvauhdissa perenna-alueita ohjeistuksella: ” tuossa on kasvit mitä löysin, istuta ne näyttäväksi alueeksi”.

7. Mikä hetki tai saavutus on jäänyt erityisesti mieleesi omalla Schetelig-urallasi? 

Aloitin Scheteligillä nelisen vuotta sitten, joten koko Covid ajanjakso haasteineen ja monine yllätyksineen jää varmasti mieleen. Mutta yksittäiset hetket mitkä ovat jääneet erityisesti mieleen ovat, kun Lepaan näyttelyn osasto on kokonaisuutena valmis, ja ovet avautuvat vastaanottamaan puutarha-alan ammattilaiset ja harrastajat. 

8. Miten vietät vapaa-aikaasi, ja miten se vaikuttaa työmotivaatioosi?

Luonnossa liikkuminen ja siihen liittyvät aktiviteetit tasapainottavat elämää ja toimivat energialähteinäni. Kevääseen ja syksyyn kuuluu retkeily, vaellus ja kukkuloille kapuaminen, kesään golf ja pihalla puuhailu. Talvella kuntosali ja mahdollisuuksien mukaan Telemark. 

Nautin kausittaisesta muutoksesta niin työssä kuin harrastuksissa. Olen yrttiteehifistelijä ja pidän kokkailusta ilman reseptiikkaa.