Raikas, rapea ja rakastettu: kurkku on vuoden HeVi 2025

18.12.2024

Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry ovat nimenneet vuoden 2025 Vuoden HeVi-tuotteeksi (hedelmä ja vihannes) kurkun. Kurkku on suomalaisten suosikkivihannes. Se kuuluu kurkkukasvien heimoon, johon kuuluvat myös kesäkurpitsa, kurpitsa ja meloni. Se on yksivuotinen köynnöskasvi, joka kasvaa nopeasti ja tuottaa runsaasti hedelmiä lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa.

Suomalaiset kuluttavat keskimäärin 10 kiloa eli 30 kurkkua henkeä kohden vuodessa.

Ikiaikainen vihannes

Kurkun (Cucumis sativus) viljely juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse. Ensimmäiset tiedot kurkun käyttämisestä ravintona on ajoitettu noin 5000 vuoden taakse, mahdollisesti Himalajan vuoriston alueelle. Antiikin aikana roomalaiset ja kreikkalaiset toivat kurkun Eurooppaan, missä se saavutti nopeasti suosiota.

Kurkun viljely Suomessa

Suomessa kurkku on yksi suosituimmista vihanneksista. Vuonna 2022 kotimainen kasvihuonekurkun tuotanto oli noin 50 miljoonaa kiloa, ja tuontia oli noin 5 miljoonaa kiloa. Näin ollen suomalaiset kuluttivat yhteensä noin 165 miljoonaa kurkkua, mikä tarkoittaa keskimäärin 10 kiloa, eli peräti 30 kurkkua henkeä kohden vuodessa.

Suomalaiset viljelijät ovat saavuttaneet maailmanennätyksiä kurkun sadon suhteen. Vuonna 2022 keskisato oli noin 109 kiloa neliömetriltä, mikä on maailmanlaajuisesti huippuluokkaa. Esimerkiksi Espanjassa kurkun viljelyyn tarvitaan yli 10-kertainen ala maata saman vihannesmäärän tuottamiseen. Kotimaisen kurkun omavaraisuusaste onkin yli 90 prosenttia, ja valtaosa kuluttajista suosii kotimaista tuotantoa.

Kurkun ter­veys­vai­ku­tuk­set

Kurkun terveysvaikutukset ovat moninaiset: kurkku koostuu yli 95-prosenttisesti vedestä, mikä auttaa ylläpitämään kehon nestetasapainoa. Se myös sisältää vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten runsaasti C-vitamiinia ja kaliumia, jotka edistävät yleistä terveyttä. Kurkun sisältämät antioksidantit voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja ehkäisemään kroonisia sairauksia. Lisäksi alhaisen kaloripitoisuutensa ansiosta kurkku sopii hyvin osaksi painonhallintaa tukevaa ruokavaliota.

Säilytä kurkku oikein

Kurkku on herkkä lämpötilojen vaihtelulle korkean vesipitoisuutensa vuoksi. Ihanteellinen säilytyslämpötila olisi +10-14 astetta, liian lämpimässä se nahistuu, ja liian kylmässä taas paleltuu. Muovikelmuun pakattua kurkkua voi säilyttää huoneenlämmössä, sillä kelmu ehkäisee nahistumista, ja parantaa kurkun säilyvyyttä jopa kaksin-kolminkertaisesti.

Avomaankurkku Bruno on kestävä monia kurkun tauteja vastaan.

Kurkun kas­vat­ta­mi­nen itse – ohjeet ja vinkit

Kurkun kasvattaminen on suosittu ja palkitseva harrastus, joka onnistuu niin avomaalla ja kasvihuoneessa, kuin jopa parvekkeella tai ikkunalaudallakin. Kasvatus onnistuu kahdella päätyypillä: avomaankurkulla ja kasvihuonekurkulla. Molemmilla on omat erityisvaatimuksensa ja hyötynsä.

Lajikkeen valinta

  • Avomaankurkku: Sopii ulkokasvatukseen. Se kestää viileämpiä lämpötiloja ja kasvaa matalana köynnöksenä. Soveltuu erityisesti säilöntään ja hapanmaustekurkuiksi.
  • Kasvihuonekurkku: Tarvitsee lämpimän ja suojaisan kasvupaikan, kuten kasvihuoneen. Tuottaa pitkänomaisia, ohutkuorisia ja mehukkaita kurkkuja.

Kylvö

  • Esikasvata siemenet sisällä huhtikuussa. Kylvä siemenet yksitellen ruukkuihin, noin 1–2 cm syvyyteen. Myös suorakylvö penkkiin onnistuu Etelä-Suomessa, kylvä siemenet vähintään +12 -asteiseen maahan, ja laita päälle harsokate.
  • Pidä multa kosteana, ja varmista, että itämislämpötila on noin 20–25 °C.

Istutus ulos tai kas­vi­huo­nee­seen

Kun ulkona ei enää ole hallan vaaraa (yleensä touko-kesäkuussa), istuta taimet lopullisille paikoilleen.

  • Avomaankurkku: Istuta aurinkoiselle ja lämpimälle paikalle hyvin lannoitettuun, multavaan maahan.
  • Kasvihuonekurkku: Kasvihuoneessa kurkut vaativat runsasta kastelua ja korkeaa ilmankosteutta.

Tukeminen ja hoito

  • Kasvihuonekurkku: Tarvitsee tuen, esim. juuttiverkon, koska se kasvaa pystysuoraan.
  • Avomaankurkku: Ei välttämättä vaadi tukia, mutta verkon avulla kasvatus helpottuu.
  • Kurkku tarvitsee runsaasti vettä ja säännöllistä lannoitusta. Käytä typpeä, fosforia ja kaliumia sisältävää lannoitetta, kuten Stroller 100 % Natural Puutarhalannoite
  • Tue kasvin puolustautumista tuholaisia ja sienitauteja vastaan Stroller Nokkossumutteella, joka vahvistaa kasvisoluja.

Sadonkorjuu

  • Kurkku kypsyy nopeasti. Korjaa sato ajoissa, jotta kasvi ei kuormitu liikaa.
  • Avomaankurkku kannattaa poimia pienikokoisena, kun taas kasvihuonekurkku saa kasvaa täyteen pituuteensa.

Kurk­ku­la­jik­kei­ta:

Avomaalle:

  • Avomaankurkku Bruno F1: Aikainen, itsepölyttyvä lajike. Kestävä monia kurkun tauteja vastaan
  • Avomaankurkku Marketmore: Melko aikainen, kasvuaika n. 60 vrk. Hyönteispölytteinen. Hedelmät karvasaineettomia. Pitkä satoaika. Hyvin taudinkestävä ja viljelyvarma.

Kasvihuonekurkut:

Ruukkuun:

  • Patio Veggies snack-kurkku Kalimero F1: Nopea ja satoisa Kalimero-napostelukurkku soveltuu ruukkuviljelyyn, kasvusäkkeihin sekä lavatarhaan. Voit viljellä minikurkkua myös suuressa amppelissa, jolloin versot saavat valua vapaasti alaspäin.

Tutustu kurkkulajikkeisiimme

Mistä voin ostaa kurkun­sie­me­niä?

Siemen- ja Buzzy-annossiemeniä on saatavilla puutarhamyymälöissä, rautakaupoissa, marketeissa, tavarataloissa ja alan verkkokaupoissa. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.