Tippukastelujärjestelmä mahdollistaa tehokkaan ja tasaisen kastelun, mutta sen toimivuus edellyttää huolellista suunnittelua. Lue, mitä kaikkea suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon – kastelutarpeen määrittelystä oikeiden komponenttien valintaan ja automaation hyödyntämiseen. Olipa kyse suuttimista, suodattimista tai lannoitteista, asiantuntevat myyjämme auttavat luomaan järjestelmän, joka vastaa viljelyn vaatimuksiin ja toimii luotettavasti.
- Selvitetään kastelun kapasiteettitarve ja valitaan sopiva ryhmäjako ja suutintyyppi. Laaditaan suunnitelma, jolla varmistetaan laitteiston täsmällinen toiminta viljelmän kaikissa eri osissa. Annamme asiantuntevaa apua suunnittelussa.
- Kun kasteluvesi on pintavettä, tulisi käyttää hiekkasuodatinta. Hiekkasuodatin poistaa vedestä epäpuhtaudet, jotka voivat tukkia kastelusuuttimet. Jos veden laatu poikkeaa paljon tavallisesta käyttövedestä, on aina syytä teettää raakavesitutkimus. Tämän jälkeen voidaan päättää puhdistuksesta tapauskohtaisesti.
- Lamellisuodatin asennetaan kasteluryhmäkohtaisesti poistamaan jakoputkistossa syntyneet saostumat sekä liukenemattomat lannoitekiteet.
- Petiputkisto asennetaan esimerkiksi kurkun ja tomaatin viljelyssä paririvien väliin.
- Painerajoittimella alennetaan tarvittaessa kasteluverkostossa oleva vedenpaine tippukastelulaitteille sopivaksi. Säätimen koon tulee olla oikeassa suhteessa virtausmäärään.
- Suuttimet valitaan järjestelmään litramäärien mukaan. Tavallisimmin käytetään suutinta, joka antaa 2 l/h. Suosittelemme Netafim JCNL -suutinta, joka on paineenkompensoiva ja jälkitippumaton. Tällöin korkeuserot tai petilinjan pituus eivät vaikuta kastelun määrään eikä verkosto tyhjene kasteluiden välillä. Jos kastelulinjoja pitää huuhdella usein myös viljelyn aikana, suosittelemme HCNL -suutinta. Sen avautumispaine on suurempi kuin vakiosuuttimen, joten huuhtelu voidaan tehdä ilman että likaa joutuu suuttimeen. Huuhtelu voidaan myös automatisoida tarvittaessa.
- Suutinletku yhdistää suuttimen ja tikun. Suutinletkut ovat kestävää, mutta riittävän joustavaa materiaalia, jolloin asennus ja käyttö on helppoa. Suutinletkutikku ohjaa lannoiteveden juuri oikeaan paikkaan. Amppelikasteluun on saatavissa punnus tai tikku, jolla voidaan tarvittaessa tulpata suutinletku.
- Lannoitteet on valittava oikein, ottaen huomioon viljeltävä kasvi, kasvualusta ja raakavesianalyysin tulos. Suosittelemme johtokyky- ja pH-mittareita kasteluveden seurantaan.
- Automatiikka: Kastelua voidaan ohjata automaattisesti kasteluohjaimella ja magneettiventtiileillä, joita on sekä verkko- että paristokäyttöisenä. Annamme mielellämme lisätietoja.
Säästä tippukastelulla!
Tippukastelun edut
- Vähentää huomattavasti työkustannuksia ja energian tarvetta
- Lannoite voidaan antaa veden mukana ja säästää lannoitteita
- Säästää vettä ja vähentää tauteja, koska kastelu kohdistuu viljeltävälle kasville
- Putkiston paineentarve on pieni
- Erittäin tasainen kastelu
- Ei maanpinnan liettymistä eikä tiivistymistä
- Antaa viljelijälle mahdollisuuden hyödyntää viljelyosaamistaan kastelun ja lannoituksen tarkalla kohdistamisella